Аргументи в полза на слънчевия загар придобит чрез солариум

От | 01.02.2013

Все по-често по медиите се говори за вредното въздействие на слънцето и солариумите. Голяма част от хората са склонни да вярват на новините, които чуват по телевизора или радиото. В тази статия ще се опитаме да ви изложим една по-различна гледна точка за нещата позовавайки се на статистически данни, проведени тестове и изследвани.

Безспорен е факта, че слънчевите лъчи в умерени дози, както и процедурите в солариума са полезни за кожата и като цяло за организма. Много хора са негативно настроени към солариумите, но тяхното основно предимството е, че при тях можете да дозирате ултравиолетовите UVA и UVB лъчи, които достигат до вашата кожа, докато тези от слънцето е невъзможно.

Ето и аргументите, които ще изложим пред вас в тази статия:

  • Получавате витамин D

Както всички знаем витамин D можем да получи най-вече от слънчевите лъчи или с помощта на солариума. Необходими са ви само 10 минути седмично, за да се сдобиете с него. Според последни изследвания витамин D играе изключително важна роля за нашия организъм, за да сме здрави по-дълго време. Доказано е, че 80% от витамин D в нашето тяло идва от слънцето и по-специално от UVB лъчите. Друг начин да се сдобиете с необходимата доза витамин за деня е като консумирате по две скумрии дневно или като изпивате по 250 ml рибено масло.

Единственият витамин, който бебетата не получават от майчиното мляко е именно витамин D, който се усвоява от кожата.

Приблизително 250 шведи умират всяка година от кожен рак, а смъртните случаи причинени от недостатъчно количество витамин D в организма наброяват 10 000 души. 2,99 милиарда евро годишно е точната сума, за която се предписват лекарства при липсата на този така ценен за нашия организъм витамин D.

  • Подобрява костната структура

Може би не знаете, но витамин D е полезен не само за организма, но той за костите ни. Той помага на тялото да усвой калция, а както всички знам калцият предпазва костите от фрактури и остеопороза.

  • Повишава имунитета

Официално е доказано, че слънчевите лъчи и витамин D повишават имунитета, след като бяха проведени изследвания с 19 000 доброволци. Резултатите потвърдиха, че много ниското ниво на витамин D в организма на човек е честа причина за образуване на хронични белодробни заболявания, респираторни инфекции или астма.

  • Намаляват риска от ракови заболявания

Вярвате или не, но според последни проучвания ако тялото ни получава достатъчно количество витамин D, процента на смъртните случаи от рак ще се понижи с около 30%. По-малко застрашени от появата на рак на гърдите, стомаха, простата, черния дроб, ректума, белия дроб, жлъчката, панкреаса и пикочния мехур са хората, които приемат в ограничени количества и по етапно слънчеви ултравиолетови лъчи.

Най-опасен и най-често срещан, особено в Скандинавските страни, където хората не получават достатъчно от така важния витамин D, е рака на панкреаса. В топли и почти вечно слънчеви страни като Африка и Индия този вид рак се среща изключително рядко. От тук извода е само един – хората радващи се всекидневно на слънчевите лъчи са 2 пъти по-защитени от появата на рак на панкреаса, в сравнение с хората не получаващи нужното количество слънчеви лъчи.

За тези от вас, които веднага ще кажат, че слънцето причинява рак на кожата ще споделим, че според последните статистики само 1 човек е починал от кожен рак срещу 10 от рак на панкреаса. Изводите по този въпрос оставяме на вас.

  • Понижава вероятността от сърдечни заболявания

Доказано е, че слънцето ви предпазва от болести на кръвоносните съдове и сърцето. Според проведени тестове и изследвания тенът /почерняването/ снижава нивата на кръвното налягане и холестерола. При дамите, които се излагат на UVB лъчи, без да прекалявате разбира се, се наблюдава намаление с около 30% на риска от появата на тромбове, за разлика от тези, които се стараят да се предпазят от слънцето. Статистиката сочи също, че през студените зимни месеци риска нараства до 50%.

  • Подпомага отслабването

Витамин D е главния виновник за повишеното количество на серотонин в организма, който освен, че ви прави щастливи, потиска апетита ви. Така в горещите летни дни вие похапвате по-малко.

  • Намалява болката

Разумното излагане на слънце и почерняване спомагат за гъвкавостта на мускулите, като премахват неприятното чувство за скованост. Доказано е, че има облекчаващо болката действие при хора страдащи от ревматизъм и мускулни болки.

  • Чувствате се прекрасно

Както вече казахме слънчевите лъчи и витамин D ви карат се чувствате щастливи, заради отделянето на хормона ендорфин.

  • Бъдете готови за лятото

Тенът или почерняването на кожата е естествена защитна реакция на тялото срещи опасността от продължително и неразумно излагане на слънце през горещите летни дни или по време на спортни мероприятия провеждащи се на открито. Радвайте се на здравословен тен и набавяйте си така нужния витамин D, като се сдобиете с новите Ivis карти за солариум с включени 50, 100, 200 и 500 минути за ползване.

В заключение ще кажем, че според учените в действителност е много по-трудно да се получи витамин D, тъй като прекарваме по-голямата си част от деня в закрити пространства, а единствения начин е да си го набавим е от слънцето без значение дали по естествен или изкуствен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *