Каква е разликата между парфюм и тоалетна вода?

От | 07.04.2015

Парфюм и тоалетна вода

Понякога изборът на вид аромат може да бъде объркващ. Първото важно нещо е да разберете каква е разликата между различните видове парфюми и как те взаимодействат с вашата кожа, преди да изберете точният аромат, който подхожда индивидуално.

Основната разлика между различните видове аромати е в концентрацията на есенции. Подредбата между най-голямата и до най-малката концентрация първо е парфюмът, второ парфюмната вода, трета тоалетната вода и на четвърто място е одеколонът.

Парфюмите са класически определени като комбинация от връх, сърце и базови нотки, които се освобождават през определен период от време. Връхните нотки са първият аромат, който се освобождава. След това те избледняват и на тяхно място идват и се забeлязват средните или сърдечни нотки.

Парфюмът се счита за най-красивата форма на аромата, защото освобождава връхните, средните (сърдечни) и базовите нотки през определен период от времето за освобождаване е различно, при различните парфюми (заради високата концентрация от есенции).

При парфюмната вода, средните нотки става директно забележими след връхните нотки, които заглъхват. От друга страна, при тоалетната вода, връхните нотки, които първо се освобождават са доминиращи. Това я прави първоначално много освежаваща, но след това аромата се изпарява доста бързо.

Парфюмът по принцип е много скъп, защото съдържа до 40% концентрация от есенции. Това означава, че аромата се освобождава в продължение на дълъг период от време, поради което е необходимо много по-малко количество, поради което се продава и в много по-малки обеми.

При тоалетната парфюмна вода, съдържанието на парфюмни концентрати е 15%, а при тоалетната вода е 10%. Може би ще си помислите, че парфюмната вода е малко по-тежка и продължителна, отколкото тоалетната. Парфюмните аромати също често се използват върху коса и дрехи, но трябва да се внимава с деликатните материи, тъй като те биха могли да се оцветят в резултат от маслата. Някои от най-престижните и възхитителни парфюмни води са Hermes “24 Faubourg”, изтъкнат, с флорален аромат на амбър или Issey Miyake “L’eau d’Issey Florale”, женствено флорално съчетание от лилия, портокалов цвят, мандарина, роза, мускус и бяло дърво.

Тоалетната вода от друга страна е с 10% концентрация на парфюм, което й дава по-лек и освежаващ аромат, особено подходящ за топъл климат. Тя, обаче е по-краткотрайна в сравнение с парфюмната вода. Един добър пример за класическа тоалетна вода е типичния „Eau d’Hadrien” от Annick Goutal – свеж дъх от Средиземно море, с чистата си комбинация от лимон, грейпфрут, зелена мандарина, кипарис, иланг-иланг и цитрусови плодове. Друг по-скоро противоположен аромат е Jean-Paul Gautier “Classique”, който въплъщава сексапил на една жена чрез комбинацията от аромат на роза, анасон, портокал, джинджифил, кехлибар и ванилия.

Хората имат различни предпочитания по отношение използваемостта на парфюм, тоалетна или парфюмна вода. Те обикновено се съобразяват с няколко фактора като например цена, марка, количество, качество и т.н., поставяйки на първо място индивидуално различни критерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *